Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2016 09:17 - Lal Qila или Red Fort / пътепис
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 2185 Коментари: 5 Гласове:
9

Последна промяна: 20.08.2016 10:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

     image

  

https://youtu.be/d2448So131Y

Величието на Моголите и

Моголската  Империя- film

бонус от мен:))) приятно четене !!
      Червената крепост (Red Fort) –
 символът на Индия Публикувано от pepito на 01/08/2010 – 10:32

етикети: Lal QilaRed fortРед ФортЧервената крепост


image

Червената крепост (Red Fort)

Червеният форт днес се счита за една от светините на Индия. На 15.08 всяка година министър-председателя на Индия поздравява индииците с деня на независимостта от трибуната му. Националният флаг, сложен на крепостта не се сваля под никакви обстоятелства.

Огромната крепост, още наричана Лал Кила (Lal Qila) е разположен на брега на свещенната река Ямуна. Цялата сграда е построена от червен камък, от където явно идва и името и. Крепостта е построена от моголския император Шах Джахан, извествен с построяването на най-красивия и изящен паметник на любовта Тадж Махал. Строежът е започнал през 1638г. и е завършен през 1648г. Тогава сградата се е наричала още Qila-I-Мубарак (блажена крепост), тъй като е била резиденция на кралското семейство.

 

Аурангзеб – синът на Шах Джахан е първият и последен Моголски император, управлявал страната от Ред Форт.

В преворд Ред Форт или Лал Кила означават Червената Крепост. Впечатляващи са огромните размери на крепостта. Дължината на стените, които ограждат цялата крепост са дълги около 2, 5 километра, а височината е от 16 до 33 метра, като най-високата част гледа към града. Има два вдоха – единият е Делхи Гейт, а другият Лахор Гейт.

 

image

Лахор Гейт (Lahore gate) е входът за туристи. Цената е 250 рупий на човек. Влизайки през този вход вие веднага се озовавате на закрития пазар – Чата Чок(Chatta Chowk). Преди това е бил пазар, където търговците са продавали стоки на кралските особи от двореца, а сега е място от където туристите могат да си купят шарени сувенирчета, шалчета, чантички. След като преминете през този весел пазар ще достигнете до Naqqar Khana, още наречена Drum House. Тук се е събирала музикалната група на репетиции. В момента това място е музей.
Вървейки по пътеката стигате до място, което се нарича Диван-и-ААМ. Това е голяма зала за публични аудиенции. Тук е седял императора в цялото си величие и е разрешавал проблемите на населението. Тук са се приемали молби, искания и жалби на гражданите.Залата е с богато украсена трон-тераса за имератора. Колоните и парапета отделящ императора от общността са изрисувани със злато и сребро. За направата на този трон са били наети известни френски дизайнери и художници.
След като заобиколите в ляво от Диван-и-ААМ попадате в голям двор, където са личните гради на Императора. Дворецът – Кас Махал. Състои се от зала за молитва, спални и една изписана красива зала, която се е ползвала за трапезария. Джамията Моти Масджит, наричана още Перлената Джамия, защото е цялата от бял мрамор.

 image

До двореца се намира друга зала Диван-И-Кас – богато декорирана зала. Това е може би най-красивата зала. Мраморните колони са декорирани с полускапоценни камъни в красиви цветни мотиви. Тук Императорът и съветниците му заседавали по важни държавни въпроси.

Моголите са съчетали персийския архитектурен стил с принципите на симетрията и оптическата илюзия. Въоръжете се с фотоапарати и видиокамери, защото си заслужава да се снима тази красота.

Всеки ден може да посетите Ред Форт, като може да останете в крепостта до около 20:30 часа. След това учиво ще ви подканят, да се отправите към изхода. От 21:00 часа започа светлинното шоу, което за съжаление ние не успяхме да видим, но имаме надежда че и това ще стане.

Градинките в района са добре поддържани и местните ги използват за пикник или пък просто да си подремнат на свежата тревичка. Ако имате време и желание, можете да се възползвате и вие.

   
image

Джамията е била построена от Аурангзеб и е използвана за молитви. Трите големи зали в двореца са обкръжени от водни канали, наречени Нар-и- Беищ. В североизточната част на крепостта се намира кула, наречена Шах Бурдж, която е служила за водоемен източник от река Ямина за захранване на водните канали. Целият дизайн на двореца се базира на идеята за „Рая- както е описан в Корана”. Надписът вътре в двореца гласи „ Ако има има рай на земята, той е тук, той е тук!”. Хиндуисткото влияние върху Моголската архитектура може да се забележи във всички зали, въпреки факта че дворецът е построен с прототипи на ислямска архитектура.

Градината на Двореца в Ред Форт е една от основните забележителности, защото тя ви дава пълна представа за величието на Моголските градини. Градината се нарича още Hayat Baksh. Друга градина в двореца е Лунната градина. Нарича се така, защото в нея е имало цветя, които разцъфват на лунна светлина.

razhodka.com




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katara - филмчето е мн. хубаво..и кратко...
20.08.2016 18:35
погледайте го,ако скучаете...
а,аз ще търся инфо за 300те млн. Българи ..в Индия !!
приятна вечер!
цитирай
2. saankii - ако, пък умирате от скука,и ви липсва културен ХардШок..
20.08.2016 18:51
помолете колежката тера ,
да ви пусне Хора на Нибелунгите..
във вашата „задушевна“ гарсониера...
и,ако още мърдате ,аз пък ви обещавам скоро
лична фотка на маман тера/нозавърка на младини ..

за шедьовъра на “шантавия„ подъл Вагнер/ по долу/

Вагнер посвещава 26 години от живота си на чудовищния епос "Пръстенът на Нибелунгите" - многочасова критика на капитализма с героични, кръвосмесителни и убийствени моменти, спрямо които постоянно би могъл да се прилага наказателният кодекс. Така изглежда реализацията на неговата идея за Gesamtkunstwerk - тоталното, универсално произведение на изкуството, което да синтезира в себе си драма, музика, танц, литература, живопис, скулптура и архитектура
многоо хитро, нали..на ръба на шизофренията..
цитирай
3. milady - https://youtu.be/TYl8GRJGnBY Casta Diva - Maria Callas..
20.08.2016 19:41
иначе, и аз обожавам класика....
цитирай
4. blackpredator - гоу!
20.08.2016 20:34
следващи спирки Сандокан и Сиримаво Бандаранайке ;))

шегувам се разбира се
тоя постинтг е последните два метра, за да изглежда прекрасно индийското ти сари!!!

а на Тера не мож и пръдна и на утката
излишно е и не трябва, Вагнер и останалите не са Кастанеда
да не ти припомням Апелес...
цитирай
5. katara - мерси за идеята блеки, аз съм отворен ..Човек..
20.08.2016 21:44
не те разбрах за следващата точка..
може би Самарканд?
Благодаря ..за сарито,ще се постарая..
но, много ми е чудно, дали познаваш хората,
за които се застъпваш !? или просто лаф да става..
няма резон, та ти не познаваш мен.
иначе ,аз обичам да ми е сложно, трудно и различно...
обожавам ..Театъра ,особено Драмата - ха-ха
а ,виж тоя Апелес ... не е от нашия клас ...
айде малко транс :))

Best of Simon O'Shine ..
https://youtu/Q5TLoVLbDxI
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1084286
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930