Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.08.2016 19:59 - Тадж Махал ,или Любовта е всичко - плюс видео
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 3064 Коментари: 5 Гласове:
14

Последна промяна: 18.08.2016 20:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                     image


              

   https://youtu.be/yUEELs1IWMg

      Love is all- Yanni  in Taj Mahal


 


Годината е 1630. По нажежените от силното слънце равнинни поля, в покрайнините на Бурханпур кралицата умирала. Съпругът й водел последна битка в продължителната и изтощителна война срещу Хан Джаханб Лоди. Съвсем скоро главата на изменника щяла да бъде окачена на кол, високо над градските порти. Но на този ден военният успех не донесъл никаква радост на краля, защото любимата му жена била мъртва и той потънал в небивала покруса. Тронната зала останала пуста. Император Шах Джахан не се появил на кралския прозорец, облечен в изящно бродираната си роба, нито седнал с наложниците си в  шатрата с жасмините, за да  се наслаждава на битката със слонове в коритото на реката, както правел обикновено. Той изоставил всичките си задължения и се затворил за осем дни в покоите си. Дни, в които великият император отказвал храна и вино и единствения звук, който министрите, които се събирали около покоите му, чували, били тихи въздишки и продължителен, пропит с печал, стон. 
На деветия ден вратите се отворили и за изненада на всички, никой не можел да разпознае в покрусеното лице на Шах Джахан някогашният смел войн и владетел, който сега говорел за смисъла на живота и за желанието си да се откаже от трона и да стане бездомен факир -същият мъж, който само няколко години по-рано обезглавил четирима от братята си, за да си осигури трона. За тази една седмица външността на императора се била изменила до неузнаваемост - гордата осанка се била изпарила, гърбът му се превил, гарваново черната му коса била напълно побеляла, а из залата за аудиенции придворните започнали да си шепнат за нещо, което още повече ги било смутило - илюзия ли било или наистина императорът се бил смалил след смъртта на съпругата си -Мумтаз.
Нестихващата скръб на император Шах  Джахан го подтикнала да наложи траур в цялото кралство. Над цяла Северна Индия паднала тежката  сянка на опечалението и всички популярни музикални и други забавления, носенето на бижута,  ползването на козметика и цветни дрехи били забранени. Нарушителите на тaзи заповед, без значение от възрастта и общественото им положение, от това колко невинни били игрите им, били изправяни пред трибунал. Ако поведението им бивало определено за неуважително към паметта на кралицата, те били екзекутирани. Самият император в съсответствие със собствените си заповеди сменил кралските одежди с бяла роба. Толкова силно бил обсебен от скръб по загубата на своята любима, императорът, че траурът продължил цели десет години. Тези мрачни дни били упоменати в летописите като време, когато самият император бил силно теглен към смъртта, която му отнела най-голямото богатство в живота. 
Половин година след кончината на кралицата, тленните й останки били пренесени от Бурхапур в град Агра, южно от Делхи -град, който поколения наред бил център на управляващата династия на Мугалите. Именно в Агра, на по-малко от левга разстояние от императорския палат, тиха градина по брега  на река с върбови дървета била избрана за място, където да бъде издигнат мавзолей в памет на Мумтаз. 

image

Годината е 1631. Мощите на кралицата са положени във временна крипта в пределите на градината. След като били произнесени молитвите за душите на умрелите, започнала работата по изграждането на гробницата, която щяла да стане най-величествения паметник, построен някога от мъж и посветен на жена. Но макар първите копки да започнали през 1631 г., неговата история -според популярната легенда - започва много по-рано, в далечната 1607 г. когато в град Агра се провеждал фестивал на Кралския Базар Меена. 

Кралският Базар Меена бил частен пазар, прикрепен към кралския харем, който се бил превърнал в светая  светих за дамите от аристокрацията, където те можели да си купят бои, масла и восъци, необходими за тоалета им. Тези стени никой мъж не смеел да премине, тъй като, ако бъдел заловен, щял да се прости с ръцете или краката си. Изключение се правело само за един или два дни в месеца, когато базарът отварял врати за посещение и се прверъщал в прелъстителна територия на удоволствията. Тогава всеки бил добре дошъл - мъж или жена, благородник или с по-низш произход. Така че,  без значение от ранга си, всеки можел да присъства на  събитията от тези "обърнати" дни. През тези няколко дни, благородните дами и куртизанките се превръщали в продавачки на бижута  на пазара, пазарейки се за цените на стоките и флиртувайки с младите придворни, които се откъсвали от монотонния ритъм на живот в двореца, отдавали се на женското внимание и демонстрирайки остроумие, докато разпитвали за цените в рима. Тогава дори самият император, който бил на седем живота, отдалечен от потока на ежедневния живот, се появявал на Меена Базар и се включвал в пазаренето за цената на стоките, които си e харесал

image

На един от тези дни на Меена Базар през 1607 г. се появила непозната продавачка на коприна и стъклени огърлици. Името на 15-годишното момиче било Аржуманд Бану Бегам -прелестната дъщеря на премиера. Премиерът Асаф Кхан бил властен и подозрителен мъж, който не търпял никакво неуважение, дори и по време на тези дни от месеца. Единствено, най-високопоставената особа в страната можела да си позволи да флиртува с дъщерята на везира (премиера). 
На същия този ден прага на Базара Меена прекрачил красивият принц Хурам -първородният син на императора. Едва на 16 години, той вече имал зад гърба си една война и съчинявал стихове, достойни единствено зa кралския двор. Гласът му бил вълшебен, а калиграфските умения -не по-малко запомнящи се. Освен това той бил добре запознат и с принципите на архитектурата и често бил молен да проектира балкони и складове на своя баща -император Джахангир.  Ако все пак, от време на време, с удоволствие присъствал на екзекуции и мъченията в кралските подземия, особено това, че се любувал да гледа спектакъла от екзекутирането чрез задушаване, то това му било простено -все пак бил принц от династията на Мугалите. 

Съпровождан от  фанфарите при пристигането си, принц Хурам започнал да се разхожда от сергия на сергия, разговаряйки с приятели и заглеждайки лицата на дамите, които всеки друг ден били закрити с воал, докато не съзрял Аржуманд, чиято сергия била в един ъглите на пазара. Само след миг, той вече стоял пред нея и я питал за цената на стъклената огърлица, която имитирала диамантена. "Тя е диамантена"- повече от убедено прозвучал отговорът на Аржуманд - "" и струва много, десет хиляди рупии. Повече, отколкото дори един принц може да си позволи да плати." 
За миг Хурам останал безмълвен, взирайки се в лицето на младата дама и чудейки се защо никога не бил чувал сред клюките на придворните дами в двореца да се споменава за Аржуманд Бану Бегам . След това, без да промълви и дума, той оставил десет хиляди рупии, взел стъклената огърлица и изчезнал в тълпата, отнасяйки със себе си камъчетата и лика на Аржуманд в сърцето си. 
На следващия ден той отправил необичайна и дръзка молба към своя баща - доста смела, защото в онези дни никой не смеел да настоява за брак по любов. Той поискал ръката на Аржуманд Бану, а легендата твърди, че император Джахагир се усмихнал загадъчно, спомняйки си вероятно за своята любов- Нур Джахан, и тихо вдигнал дясната си ръка в знак на съгласие. 

Аржуманд била родена през 1592 г. в харема на баща си и израснала там, бивайки възпитана  в духа на традиционното възпитание на дъщерите на аристократите. Била обучена на Корана, а за по-нататъшното й образование се грижили баща и  една още по-видна политическа фигура -леля й -Нур Джахан(която била сестра на баща й), любимата  на императора и най- важната жена в Индия. 

Така изминали цели пет години от първата среща на принц Хурам и Аржумнад преди те да се оженят  на 27 март 1612 г., след като дошъл денят, който астролозите били избрали. 
Церемонията според ислямските обичаи, започнала в дома  на булката. В полунощ огромно тържество, което удостоил  с присъствието си самият император, било дадено. Джахангир, чийто живот се въртял главно около лова на антилопи, измъчването на мъже и любовта му към Нур Джахан и който, благодарение на богатия си житейски опит, бил считан за ходеща енциклопедия, отсъдил, че красотата на Аржуманд била безспорна.  За да й засвидетелства почитта си, той я нарекъл Мумтаз Махал "Избраницата на двореца"

От този ден насетне тя и принц Хумар били неразделни. Поетите не спирали да съчиняват стихове, възпявайки красотата, щедростта, благоразумието на Мумтаз. Тя скоро станала съветник в политическите дела на съпруга си, оказвала подкрепа на нуждаещите се- състрадание на страдащите , пари - на нямащите. С една дума, много скоро се превърнала в символа на женските добродетели. 
На 4 февруари на трона се изкачил император Шах Джахан , известен до скоро като принц Хурам. Цял месец продължили тържествата по случай коронацията. Легендата разказва, че по време на 19-годишния им брак Мумтаз и Шах Джахан се радвали на безоблачно щастие. Мумтаз родила 14 деца, от които само седем оцелели.

Годината е 1630. Мумтаз отново била бременна и придружава съпруга си по бойните полета в похода му срещу Хан Джаханб Лоби -отстъпник, който бил събрал армия в Декан

През късната пролет на  годината, когато войските на Шах Джахан лагерували в покрайнините на Бурханпур, императорът организирал похода им срещу Джаханб Лоби, когато дошла веста за раждането на 14-тото му дете, но нищо не се споменавало за Мумтаз. Четири часа Шах Джахан чакал нетърпеливо, ни никакви вести не идвали. Пратеникът, който бил изпратен до харема, не се връщал. Императорът пращал втори, трети, но напразно- никой не се завръщал. Свечерило се когато най-после дошла новината, че кралицата е добре, но се чувства изморена и не иска никой да я безпокои през нощта. Четири часа по-късно дошло известие, че кралицата е в много тежко състояние и иска Шах Джахан да отиде при нея. Когато отива в харема, Шах Джахан заварва група от доктори и лечители около леглото на умиращата кралица.  Малко преди слънцето да изгрее кралицата изпаднала в несвяст и недочакала  заранта. Легендата разказва, че преди да умре, Мумтаз Махал поискала от Шах Джахан да изпълни две нейни молби - да няма деца от друга жена и да построи най-величествения мавзолей над нейния гроб. Пак според преданията, Хан Джахан спазил и двете обещания.
Работата по построяването на Тадж Махал започнала през 1631 г. За цели 22 години 20 000 работника от Индия, Персия, Отоманската империя и Европа участвали в изграждането му. На площ от приблизително 17 хектара земя, била въздигната сграда, която струвала около 32 милиона рупии. За мястото бил избран град Агра, по югозападния бряг на река Ямуна. Макар да не е напълно сигурно, най-често за архитект на величествената постройка се споменава индиецът от персийски произход Устад Ахмад Лахори. Произходът на името все още не изяснен. В превод означава "Короната на двореца" , а мнозина смятат, че името е съкращение от Мумтаз Махал.

image

Като монумент, издигнат  в памет на красива жена и на вечната любов, Тадж Махал разкрива прелестите си само пред посетителите, които не се скъпят да удостостоят с вниманието си всеки детайл. Правоъгълната основа на Тадж само по себе си е символ на различните ъгли, от които може да бъде видяна красивата жена. Главният вход е като воала, който закрива женското лице и който трябва да бъде дликатно повдигнат и без припряност при  първата брачна нощ. Кубето е направено от бял мрамор, но гробницата е разположена на фона на реката, което създава магията от цветове, чиито отражения от реката, създават уникланата визия на Тадж Махал. Цветовете се променят през различните часове на деня и през различните сезони. Подобно на истиснки брлиянт, Тадж Махал сияе на лунна светлина, тъй като като инкрустираните скъпоценни камъни отразяват лунната светлина. Тадж Махал е розовеникав рано сутрин, млечно бял -следобед и златист, когато изгрее луната. Тези промени, според запознати, отразявали различните настрорения на жената.

Може би най-известно е това, което е написал Тагор. 
"Ти позна Шах Джахан,  живота и младостта , богатството и славата и как всичко това бива безследно отнесено от хода на времето.  И затова единственото, което пожела, бе- да обезсмъртиш скръбта на своето сърце. Нека блясъкът на диамантите, рубините и перлите изчезнат. Нека само тази единствена сълза, наречена Тадж Махал, да блести ярко и незасенчена от времето винаги и завинаги." 


image


           Я̀ни (на английски: Yanni), сценичен псевдоним на Я̀нис Хрисома̀лис (на гръцки: Γιάννης Χρυσομάλλης) (Каламата, 14 ноември 1954), е гръцки композитор, кийбордист, пианист и музикален продуцент, живеещ в Америка.

Той използва това сценично кратко име още от дете.[1][2] В основата на музиката му стоят джазъткласическата музикасофт рокът, както и уърлд музиката[3], които той смесва в предимно инструментални творби. Този жанр не е добре пригоден към комерсиалното поп радио и музикалните телевизионни канали[4][5], но Яни пробива в международния пазар, като изнася концерти на паметници със световно значение, както и като заснема клипове, излъчвани по масовите телевизионни канали.[5]





Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blackpredator - дъ бест!
18.08.2016 22:07
ама Тадж Махал, Шах Джахан и Агра са малко сакати без Лал Кила
да земеш да напишеш продължение

и земи маркирай с мишката и дай цвят, че бозавото трудно се чете от малкото останали ми набори ;)
цитирай
2. katara - много благодаря за вниманието ,Блеки !
19.08.2016 08:21
blackpredator написа:
ама Тадж Махал, Шах Джахан и Агра са малко сакати без Лал Кила
да земеш да напишеш продължение

и земи маркирай с мишката и дай цвят, че бозавото трудно се чете от малкото останали ми набори ;)


Идеята ,която ми подаде е чудесна ..
ще се постарая да я поднеса по най добрия начин.
съжалявам за шрифта,ще се опитам да го подобря.
много Слънце и Любов ти пожелавам!

цитирай
3. makont - Почувствах се като дете, на което му разказват приказка.
19.08.2016 10:43
Приказно красиво, приказна любов, приказна тъга... Благодаря за удоволствието!
цитирай
4. milady - Всъщност, ние винаги си оставаме деца ,маки..
19.08.2016 15:36
makont написа:
Приказно красиво, приказна любов, приказна тъга... Благодаря за удоволствието!



радвам се, че ти хареса,
Благодаря ти и аз !
цитирай
5. katara - ето от кого е минуса/ импотента е винаги злобен.Закон !!
19.08.2016 17:31
1. katara - колега ,анблок си прав в забележката...
08:17
но, не можем всеки ден ,да
четем само твоите криминални материали
за енерГЕПИката, прекалено е мазохистично.
с най добри пожелания !
Юлия
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1076118
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031