Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2016 08:15 - Чудесата нямат край...
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 2225 Коментари: 5 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                           image
            Петър Осоговец – необикновената история на един богомилски водач    Есета  2760  0  

"...Наведен над широкия пергамент, в ъгъла, озаряван от

 жълтия светлик на свещта, слепена за глечта на окълцана

 паничка , - Петър Осоговец пишеше своята голяма книга

за звездите и за съдбата на народите..."№

Петър Осоговски e Доростолски епископ, неговата църква е била в днешна Силистра.

Той е един от богомилските водачи със степен съвършени. Йерархично е епископ и отговаря за своята църква - с нейните презвитери, верни и оглашени. Над епископите в богомилскта йерархия са били тримата Архиепископи Боян, Богомил и Гавриил Лесновски - с водач Боян.

        Петър Осоговски, както и почти всички богомилски водачи, обикаля и пътува много - северна и източна България, в земите на сегашна Румъния, до самите Карпати, както и в Западна Русия.

                    Основава църквата в Доростол, където година след встъпването си става епископ. Основава също в Рига, Севастопол, Краков, Виена и Варшава, като в Краков, Виена и Рига е работил заедно с Епископ Симеон Антипа.

    Петър Осоговски  проповядва явно по улици, площади, църкви, събрания и е принуден да понася презрението и смеха на тълпата, упреци, груби обиди и мъки. Често е бил затварян и изтезаван, особено в Севастопол и Рига.

        Той е бил типичен човек от народа, с искрен и жив темперамент, правдив и рязък. Петър Осоговски  е бил женен и е имал  две деца, но заради делото той ги е  оставил. Тогава Боян увещава  един стар дворянин да прибере жена му и децата му в Преслав и да се грижи за тях.

 

            Хората са го имали за магьосник и знахар, и често са идвали при него за помощ.

Макар и писането да не е било неговата сила, Петър Осоговски е оставил две големи книги, които в момента се пазят в библиотеката в Малта, и говорят за неговия начин на    мислене: оригинален и непосредствен. Според Николай Райнов едната има 384 листа, и е  малък, грубо обработен пергамент -  "кафяв с жилки". Тя се нарича "Деномесечен Указател" и съдържа в себе си най-много от Богомилската Астрология.

       В книгата, ден по ден се  проследява цялата година: "с Кръговрата на Слънцето, шестте планети, Северната Колесница, Петела (Орион), Двете Рала (Андромеда и Касиопея), Кадилницата (Лебедовия Кръст), Птицата на Бога (Скорпион), Трапезата на влъхвите (Северната Корона), Соломея (Волопас), Млечния път и Старците (Северната Змия)".

 

Там има оригинални легенди, даващи съвсем ново разбиране на Звездните Митове.

 

Но пътя към богоподобието не е лек - пред нас имаме един живот изпълнен с драматични обрати и събития - през страшните бездни на греха и насладата, до строгата сила на духа.

 

Още от малък Петър Осоговец има силни лечителски и ясновидски дарби, и с тях помага на много хора. Запален ловец, той попада една бурна нощ в кулите на болярина Пресиам - един старите вождове на цар Симеон. Пресиам, обичащ ловците и самотен старец го посреща радушно - той не слиза често в столицата, защото не харесва мекушавия цар Петър. Но Пресиам има  красива и очарователна дъщеря, и младия и буен Петър се влюбва в нея - силно и страстно.

Но майка й - хубава и развратна ромейка също пожелава младия маг. Сърцето му е разкъсано от пагубната страст на тези две жени и отровата на силна наслада е плъзнала в душата му - Петър Осоговец води тежката битка със самия себе си. В трескавото му въображение се преплитат образите на тези две жени, а ежеднвните му срещи с тях стават необходимост. Когато една вечер, в страстно безумие му се нахвърлят и двете едновременно, той се сепва и иска да се освободи от тях.

И ги отблъсква.

Но те не искат да го пуснат и настава борба: Петър вади стария си ловджийски нож. Когато напуска покоите им, те лежат мъртви и кървави - две блудници: дъщеря и майка.

 

Петър е съкрушен, духът му е сломен - а душата му опустошена.

 

Той напуска България и се запътва към далечни земи. Две могъщи сили се борят за душата му - лепкавата тъмнина на греха и светлите пориви на духа. Петър помни словата на княз Боян и свещеник Йеремия (Богомил), в паметта му изникват разговорите с Никита Странник и Василий Византиец - но сега те звучат някак далечни.

Страшна е болката в душата му и той отчаяно търси той лек: бягайки от себе си.

Една необикновена случка му помага : в далечна Сирия той чува за Пещерата на прокажения, и че там живее най-нещастния човек на земята. Петър Осоговец тръгва да търси този, който трябва да е по-злочест и от него.

Намирайки пещерата, той пада и се наранява сериозно и по-всичко изглеждало че краят е близо.

Тогава чува глас от Небесата - Дух Божий се вселява в него и го напътства - така той намира прокажения - могъщ черен маг от Масър. Наказан за злоупотребата със съкровени и могъщи сили, покосен от страшна болест, от него бягат не само всички смъртни, а и самата смърт. По заръка свише, Петър му помага да умре, а благодарния нещастник му дава в замяна огромен пръстен с изумруд - пръстен, обладаващ магична сила.

 

Петър Осоговец се връща в България за да започне своята апостолска работа, като епископ на учението за Милостта Божия.

 

Когато византийския император Никифор Фокас подкупва княз Светослав да нападне и разграби България, Петър Осоговец се намира в Преславец - тогава голям български град на Дунава.

Бързо, предвожданите от Светослав таври и херсонци навлизат в България, като опожаряват и ограбват всичко по пътя си, и зверски убиват всеки който им се изпречи. Преславец е почти обезлюден - там са останали само старците, както и епископ Петър Осоговец заедно с 200 свои презвитери и верни - останалите хора са избягали. Ожесточени от липсата на плячка, варварите избиват останалите в града клетници пред обезлюдените къщи.

В нощта на техния пир, в двора на църквата „Св. Йоан Богослов", богомилския епископ говори на своите, а словото му е изпълнено с духовна сила и огън. Изпълнени с Христово присъствие, апостолите на Милостта Божия отиват директно при княз Светослав - и сепват кръвожадните варвари насред безумното им пиршество. Отначало, невярващи на очите и ушите си, скоро таврите и херсонците завързват богомилите и запалват огнен кръг около тях, а Петър Осоговец нарича Светослав варварин.

Той е влачен до смърт от кон, и след това хвърлен в огъня при вече мъртвите си верни.

А херсонския войвода, взел от ръката му голям, изумруден пръстен, пада в краката на Светослав, покосен от проказа...

Разтърсен от смелостта и дързостта на тези бледни монаси, уплашен от магьосническата мощ на епископа, княз Светослав гледа втренчено пламъците - които сякаш стигат до самите звезди :

„... а България като Огнена Птица ще се възражда из собствена пепел, та до край на векове ще пребъде.

Защото - гаснят звезди една по една. Ала Божият Лентион ще свети вечно - и Млечният Път ще бъде свет саван на мъртвата вселена..."     image
 

Радислав Кондаков
 Използвана литература :


  • 1. Райнов, Николай. „Книга за царете", Издателство Стоян Атанасов, София, 1918г.
  • 2. Райнов, Николай. „Богомилство и Богомили", неиздаден труд



Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katara - ....https://youtu.be/cWRVgbU2VvM реплика /Кода на Българите/
19.03.2016 08:20
Нищо не може да
победи Духа...
Тялото се страхува..
но, Душата ликува ...
цитирай
2. milady - до всички мои любими читатели...
19.03.2016 08:44
вие сте холограмни проектори..
спрете да излъчвате негативни послания...
аз съм Ти..и ,ти си...Аз....
Обичам ви !
цитирай
3. katara - https://youtu.be/MztjPPwUas8 Carpe diem..carpe noctem :))
19.03.2016 09:15
Чудесата се случват на тези,
които ги очакват....
вие сте...
цитирай
4. breeze - "Чудесата се случват на тези, които ги очакват..."
19.03.2016 10:11
...и предизвикват.
цитирай
5. saankii - нарича се ..сътворчество,благодаря !
19.03.2016 10:45
breeze написа:
...и предизвикват.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1076219
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031