Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2015 10:33 - най малката милиардерка..е джедай
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 2139 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 27.12.2015 10:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
                        
                         image   Снимка Фейсбук   Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг превърна невръстната си дъщеричка Макс в джедай.Таткото пусна снимка на бебенцето, облечено с кафявата мантия на пазители на вселената, а до нея джедайски меч в профила си в социалната мрежа. "Нека силата бъде с това малко и прекрасно нещо", написа той. На кадъра се вижда и маска на Дарт Вейдър и кукла на Чубака, заeдно с малък робот R2D2.

             Зукърбърг не дарява, а ще инвестира във филантропия
Семейство Зукърбърг, които обявиха раждането на дъщеря си и с него новата инициатива, ще инвестира в благотворителни каузи своите акции във "Фейсбук" и/или приходи от тях, но не по начина, по който това се разбра от първоначалното съобщение. 

Създателят на социалната мрежа "Фейсбук" Марк Зукърбърг обяви на 1 декември, че двамата със съпругата му Присила Чан планират да дарят 99% от своите акции в компанията, които в момента се оценяват на около 45 милиарда долара, "за развитие на човешкия потенциал и постигане на равенство". Това ще стане чрез нова организация, наречена Инициатива Чан Зукърбърг (Chan Zuckerberg Initiative).
Сайтът за икономически и технологични новиниwww.fastcompany.com съобщи, че семейството

планира да се посвети на филантропия, а не точно на благотворителност и ще финансира проекти в полза на обществото

Идеята била не просто да дарят акции, а да финансират организации и проекти, които ще развиват общественополезна дейност. Екип от експерти ще управлява инвестициите и ще определя сферите, в които нуждата е най-голяма и ефектът ще е най-значим, пише изданието като цитира уточнения от "Фейсбук" и новата инициатива.

Наблюдател коментира пред Fast Сompany, че Зукърбърг за пореден път действа авангардно, учредявайки дружество за благотворителност, които се ползват с възможност за дънъчни облекчения, но същевременно си запазва възможностите за по-голяма гъвкавост при управлението на средствата. Цитираният адвокат казва още, че не е ясно защо се прави толкова настойчиво разграничение - от инициативата са направили изрично уточнение, че е по-точно да се говори за филантропия (philanthropy) и филантропски усилия, а не за благогтворителност (charity) - след като няма правна разлика между термините. Той обяснява, че вероятно това означава, че инвестициите ще са в проекти, резултатите от които ще бъдат в обществена полза. 

Chan Zuckerberg Initiative е регистрирана като LLС

(limited liability corporation - в българския вариант това е еквивалент на ООД или ЕООД). 
"В САЩ дарението към дружество или фондация дава възможност за намаляване на данъците, които дължиш при поскъпването на акциите, които притежаваш", обясни за "Дневник" финансов инвеститор, който работи в САЩ. Той добави, още че "в дружество е още по-добре, защото то може да инвестира за печалба в други бизнеси стига капиталът от дарението и печалбите от инвестициите да не се теглят като дивидент, а да се инвестират "в обща полза".  Така че решението очевидно е свързано с данъци и гъвкавост".  

Друг експерт, занимаващ се с право в областта на нестопански проекти обяснява пред Fast Company, че според законодателството на Калифорния може да се регистрира и т.нар. нестопанско дружество (nonprofit LLC), но трябва да е притежавано от нестопанска/филантропска организация, която да отговаря на определените законови изисквания, за да бъде освободено от данъци и такси.  

Още със съобщението вчера, семейство Чан Зукърбърг обявиха, че подробности ще бъдат съобщени по-късно, когато се върнат и към работните си ангажименти - Марк Зукърбърг е в отпуск по бащинство в момента. 

"Мисията на Chan Zuckerberg Initiative ще бъде да финансира нестопански организации, да прави инвестиции и да участва в обсъждане на политиките по всяка кауза, която ще има позитивен ефект в областите с най-големи нужди. Всички печалби от тези инвестиции ще са за допълнителна работа по изпълнението на тази мисия", се казва в становище на "Фейсбук", цитирано от Buzzfeed

В писмото до новородената си дъщеря, Присила Чан и Марк Зукърбърг, обявиха, че първоначалните сфери на дейност ще бъдат персонализираното образование, лечение на заболявания, свързване на хората и изграждане на силни общности.

                      image



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1084288
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930