Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2017 10:11 - по молба на Веска..
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 2449 Коментари: 5 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


Кой е Буда?

Историческият Буда на нашата епоха е роден като принц Сидхарта Гаутама около 560 г. пр.н.е. в Индия. Бъдещият престолонаследник получава възможно най-доброто възпитание и образование за времето си и израства сред изобилие и красота. Родителите му следват съвета на трима мъдреци, които дошли по традиция в деня на раждането му, и го предпазили от болката и страданието.

imageКогато става на 29 години, младият принц решава да излезе тайно от двореца и за първи път вижда в три последователни дни един стар, един болен човек и един мъртвец. Това го разтърсва и му помага да осъзнае, че в живота няма нищо постоянно, и че дори най-радостните преживявания и най-добрите условия един ден ще изчезнат. Той напуска дома и семейството си, за да намери това, което носи трайно щастие и смисъл и не зависи от никакви външни условия.

В продължение на шест години той учи от най-добрите учители на Индия и изпробва различни методи за работа с ума. Накрая сяда в дълбока медитация под едно дърво в днешна Бодхгая и постига състоянието на пълна реализация, наречено просветление. То представлява трансформацията на всичко, което замъглява яснотата на ума, и пълното развитие на неговите присъщи съвършени качества.

Ученията на Буда, резултатът от които е безстрашие, радост и доброта, са основна религия в няколко източноазиатски страни. От началото на 70-те години на миналия век дълбокият будистки възглед с многобройните си методи вдъхновява и очарова все повече хора на Запад.

Буда преподава за абсолютното и обусловено съществуване по начин, който прави будизма директно приложим в ежедневието ни. Това разбиране прави преживяването на трайно щастие възможно. Будизмът не следва догми. Вместо това, той насърчава критична проверка от страна на интересуващите се. Използвайки подходящи медитации, интелектуалното разбиране на ученията се превръща в лично, трайно преживяване. Целта на ученията на Буда е пълното развитие на потенциала на тяло, реч и ум.




Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katara - ето още..за Средния път..
04.04.2017 10:14
Когато излязъл първият път – видял просяк, втория – болен човек, третия – стар, а четвъртия – мъртъв. Тези неща дотогава не ги познавал. Разтърсен от това, което видял, Гаутама Сидхарта напуснал двореца като оставил жена си и детето си, както и охолния живот и решил да се оттегли, за да намери път за преодоляване на страданието. През следващите шест години Буда се учел от най-различни учители и практикувал в различни духовни школи, но не бил удовлетворен от резултатите. Той усвоявал методи за контролиране на това, което е в ума, но ме намирал отговори на своите въпроси. За да намери отговори, Сидхарта се посветил на аскетизма до такава степен, че едва не загинал, но въпреки това не му донесли така желаното решение на проблема. Преданието разказва, че докато медитирал — случайно дочул поуките на един музикант, който пътувал с ученика си наблизо. Музикантът показвал на ученика си колко трябва да са опънати струните на китара, за да произведат нужния звук и казвал:

„Ако не ги опънеш достатъчно, няма да получиш нужния звук, ако ги опънеш прекалено, струните могат да се скъсат и пак няма да получиш това, което ти трябва.“

Тогава дошло и прозрението на Гаутама. Средния път, златната среда, никога в крайностите.

Буда разбрал,че нито животът в охолство и задоволяване на всички капризи, нито лишенията и аскетизма могат да премахнат страданието.

Истината е в СРЕДНИЯТ ПЪТ.

След години медитация и прозрения, на 35 години Гаутама Сидхарта достигнал до Просветление (Нирвана). Почувствал, че трябва да предаде знанието си на хората. В основата на неговото учение са четирите благородни истини:
цитирай
2. milady - следва..
04.04.2017 10:25
Животът е изпълнен със страдания. Раждането е страдание, старостта е страдание, болестта и смъртта са страдания. Да срещнеш човек, който те мрази, е страдание, да се разделиш с любимия е страдание.
Желанията са източник на страданията. Живот, изпълнен със страсти и желания, винаги носи страдание, защото това, което желаем, е променливо, непостоянно и подлежи на погибел. Невежеството е причина за желанията. Ние сме невежи по отношение на истинската си природа и на природата на вселената, в която живеем.
Страданията могат да бъдат прекратени, ако се преодолее тази ненаситност и страст към живота.
Има път, който води към преодоляване на страданията.
За премахване на страданието се върви по Осмократния Път, който включва:

Правилен възглед
Правилно намерение
Правилна реч
Правилно действие
Правилна прехрана
Правилно усилие
Правилно съзнаване
Правилна концентрация
цитирай
3. manfredman - :) https://www.youtube.com/watch?v=0oG5zeiesys
05.04.2017 12:38
Чудесен пост и още по-хубави коментари...Когато четох коментара на милейди си пуснах музиката от филма на Бернардо Бертолучи.... Поздрави! :)
цитирай
4. katara - https://youtu.be/9VHs7TxkFMw
05.04.2017 16:30
ето моят поздрав за теб, манфредман..
една от най любимите ми..музики..
помниш,нали..
Аnonimo veneziano..
цитирай
5. katara - https://youtu.be/wGKO_V_u0AE
05.04.2017 16:36
а ето го и филма, с бг субтитри..
хубава вечер ти пожелавам..
Джули
цитирай
6. manfredman - Прекрасен филм, пак ще го гледам, не само заради Флоринда Болкън...:)
05.04.2017 17:32
Благодаря ти за линка, Джули! :)
цитирай
7. katara - ;)) за мен е удоволствие да споделя..с близка душа..
05.04.2017 22:10
manfredman написа:
Благодаря ти за линка, Джули! :)

цитирай
8. mt46 - Поздрав!...
07.04.2017 21:08
И аз, подобно на големия немски писател Херман Хесе, харесвам източните философии...
цитирай
9. katara - Умът мисли, Душата ..знае, марине,и аз така..
07.04.2017 21:56
mt46 написа:
И аз, подобно на големия немски писател Херман Хесе, харесвам източните философии...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1076454
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031