Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2017 13:04 - миражи - видео
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 2031 Коментари: 2 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 
                   image

Фата Моргана и Брокенският призрак (ВИДЕО

В края на XVIII в. френската армия начело с Наполеон Бонапарт (бъдещ император на Франция) нахлула в Египет.

Една от частите извършвала труден преход през пясъците на Арабската пустиня…

Слънцето жарело безпощадно. Уморените войници вече превивали крака, мъчела ги жажда. А наоколо – пясъци безкрай. И изведнъж пред очите на изумените хора просветнало езеро. Лазурната му повърхност не помръдвала под поривите на вятъра.

Върби и палми превивали клони и листа към водата. Някъде в далечината се мержелеели неясните очертания на постройки.

Войниците с радостни викове побързали към жадувания бряг. Те не вярвали на очите си – изглеждало, че само след десетина крачки щели да утолят мъчителната жажда с живителна вода. Но какво било това? С приближаването на брега езерото се отдалечавало и те продължавали да виждат същите камъни и пясък.

Що за тайнствено било това езеро с отдалечаващите се брегове?
Всъщност нямало никакво езеро. Войниците виждали мираж – въздушен призрак, често явление в пустинята. За тях това било нещо ново и необичайно, тъй като подобно нещо никога не били виждали във Франция.
Миражите, както и други оптични явления, в миналото са тълкувани по най-различен начин. Суеверните смятали, че това е дяволска работа. В 
северноафриканските страни призрачните езера и досега се наричат „дяволски морета“.

Описания на миражи се срещат в разказите на много пътешественици. Ето например какво е написал един от тях през миналия век: „Беше в Алжир, недалече от морето, през деня. Вървяхме по тясна пътека, на един завой спряхме, поразени от разкрилата се картина… Пред нас имаше огромен град. Добре знаехме, че тук няма никакъв град, тъй като няколко дни преди това бяхме на това място. Видението продължи половин час.“

Авторът неведнъж виждал миражи в знойните степи на Казахстан. В горещи дни изведнъж отпред се разстилало безбрежно море и изглеждало, че е само на няколко крачки. И всеки път можем да си спомним приказката за феята Моргана.Познато ли ви е това име – Моргана? Ако не, то нека споменем за тази прекрасна, но много жестока и коварна фея. Тя причаквала кервани с камили и ги примамвала в дълбините на безмълвната пустиня. Феята показвала на пътниците чудни дворци, потънали в зеленина градини, фонтани с високи до небето перлени струи вода, басейни, пълни с прохладна влага.

И тогава доверчивите керванджии отбивали керваните натам, където се синеели водоемите и трептели силуетите на дворците. Дълго вървели керваните, а след това виденията се разтваряли във въздуха и изчезвали безследно. Отчаяние обземало хората. Отклонили се от пътя, керваните загивали в безводната пустиня.

За злите духове в пустините разказват и други легенди. Разказът за феята е само една от тези легенди. Оттук е дошло и наименованието Фата Моргана, което означава мираж.Явлението мираж е присъщо не само за пустините, както смятали в началото. Оказва се, то може да се наблюдава в различни части на света и в различни зони – в степи, гори, море и дори сред снеговете и ледовете.

Миражът понякога „позволява“ да се видят предмети, отдалечени и дори скрити от наблюдателя зад линията на хоризонта. Например известният полярен изследовател Р. Скот през 1902 г. видял планини, „висящи“ във въздуха. Той неведнъж наблюдавал миражи и това била причинаата уверено да заяви, че на юг се простира неизвестна до този момент планинска верига. Той не успял да провери предположението си, това направил друг полярен пътешественик – Р. Амундсен.

Случва се и така, че при мираж хората виждат обърнато изображение – планина, кораб, дървета, разни предмети, обърнати с „главата“ надолу.

Може би най-невероятното в явлението мираж е това, че природата толкав изкусно мами нашето зрение, че тази измама става реалност и това може да се заснеме.

image

Физика на явлението

Думата „мираж“ произлиза от френската дума mirer, което означава „отразявам като в огледало“. Определението е съвсем на място, тъй като в явлението фигурира и процес на отразяване, и „огледало“, само че тук то е необикновено – неговата роля играе въздухът.

Слънчевите лъчи, преминавайки през въздушното огледало, пораждат „чудесата“, за които разказахме.

Въздухът е нееднородна среда. Слоевете в него имат нееднаква температура, а следователно и плътността им е различна. Ако земята е нагрята добре, то долният слой въздух е значително по-топъл от разположените по-нависоко. Затова слънчевите лъчи, пронизвайки въздуха, никога не вървят праволинейно, а се изкривяват. Този процес не нарича рефракция.

 

Оттук може да се направи важен извод – ние никога не виждаме истинското положение на предметите, намиращи се в нашето полезрение. Всички те са малко изместени.

Обикновено отклоненията не са големи и просто не ги забелязваме. Но съвсем друго се получава, когато светлината преминава през въздушни слоеве с различна плътност. Тогава далечни предмети ни се виждат различно – близки, откъснати от земята, мърдащи, изкривени, тоест ставаме зрители на оптичното явление мираж.

Миражът е многолик. Той може да бъде прост и сложен, горен, страничен, долен. Ако слоевете на въздуха имат различна плътност, местят се един спрямо друг и границата между тях се нарушава, то се създават благоприятни условия за възникването на най-сложния – движещия се мираж, или Фата Моргана.

Най-известното място на земното кълбо, където често се виждат сложни миражи, е Месинският пролив в Южна Италия. В сутрешните часове, най-често при изгрев-слънце, високо във въздуха над синята шир на пролива изведнъж възникват приказни дворци, пълни с движение и живот.

 

Изглежда, че по невидимите улици шестват кервани от гигантски животни, на площадите се струпва народ. Всичко се променя, една фантастична картина се сменя от друга. Така продължава кратко време, след това всичко изчезва

image

От повърхността на морето в горещите летни дни се изпарява огромно количество влага. В същото време повърхностните слоеве на водата се охлаждат, което води до понижение на температурата на въздуха над морето. По такъв начин се създават идеални условия за образуването на горен мираж. Затова моряците често виждат кораби, летящи във въздуха, и дори предмети, намиращи се далеч зад хоризонта.

И накрая няколко думи за страничните миражи. Те възникват, когато различна плътност имат въздушните слоеве, разположени не хоризонтално един спрямо друг, а вертикално.

 

Например около добре нагретите скали или каменните стени на сградите въздухът е по-топъл и по-малко плътен, отколкото на съседния слой. Затова и лъчите, пронизвайки различно нагретите въздушни слоеве, се отклоняват, а предметът, който гледаме, се премества в една или друга посока.

Ученият изучил подробно причините за появата на въздушните привидения и условията,
при които възникват те.

В това явление нямало нищо свръхестествено, както мислели хората. Гигантските въздушни фигури били безплътни сенки на живи същества, проектирани на небесния екран.

С други думи, Брокенският призрак е сянка. Тя се появява, когато човек или друг предмет се освети от слънчевите лъчи и след това попадне на облак, намиращ се от противоположната страна на слънцето. При това размерите на сянката многократно се увеличават в сравнение с височината на човека, животното или неодушевения предмет.

Появата на кръгове дъга около призраците се случва по същите причини, както и венците на небесните светила – в резултат на дифракцията на слънчевите лъчи, както стана дума по-горе.

Изминали са около два века, откакто тайната на това доста просто явление е разгадана. Но и до днес то не престава да предизвиква удивление у всички, на които се предостави възможност да го видят.

     image


  Хвърляйки оръжия, войниците с радостни викове тичат към желаните брегове с прохладни езера…

Мегавселена

 

megavselena.bg/
  1.  
  2.  
Мегавселена – моят свят на науката и отвъд науката



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. saankii - ако се питате, около колко читатели има в блога..ето ви моята нормална статистика..
14.01.2017 17:12
инак, ге4етоо..
има винаги Армия Манджурци след себе си..
лицемерна самомовлюбена ехидна ..гадина..
ако нема рима, борни, удари ма..
:P:P:P
цитирай
2. saankii - кушеля и той завъдил към то 5/ 6 никнейма..Селски номера от Аксаково..
14.01.2017 18:09
14. saanki - за много години ,куш..жив ,здрав,прав..
17:58
как я четеш тази Геополитика..
отзад напред ли..
какъв Тръмп, какъв ПутКин..
а, бе хора, имате Интернет..
ровете и търсете..
нали уж чуваш...немски..
каква срамота, да си пишеш инак...сам..
като КуКу кУш..
язък за сайта, ако ти си му Патрон..
Язък..
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1082963
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930