Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2016 19:08 - Хора ,събудете се !!
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 5553 Коментари: 17 Гласове:
11

Последна промяна: 23.11.2016 22:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

      image


Хора, събудете се! Западът явно не може без враг – как е възможно християнски (евро)парламент да преследва православието и да го обявява за враг?!
В навечерието на деня, в който отбелязваме 1100 години от успението на св. Климент Охридски, в Европарламента се появи проект на резолюция с искане да се забрани пропагандата на православието, за да се противодействало така на руската пропаганда по света! Причината е, че православието не е само религиозна принадлежност. Православието е различие и самостоятелност. Русия често пъти е обект на агресия по простата причина, че в своята история тя е показала способност да се развива, независимо от външно съучастие. Това се приема като смъртен грях, независимо че за самите руснаци е свързано с огромни усилия, изпитания и жертви.
Исторически погледнато, под православие се разбира начин на живот въз основа на автентичното християнство. Изначално християнството се появява като факт и фактор в световната културна, религиозна и политическа история по различен начин от по-късните му изяви. Сега се връщаме към съдбоносното разделение между Изтока и Запада в християнската идея преди 17 века. Но причина за това разделение са деформациите в християнството, които много го отдалечават от изначалната му идея. Неслучайно православието се разпространява в цял свят, в това число и в Китай дори. То е християнство, което изглежда не така тоталитарно като католицизма, то е по-близо до християнския първоизточник. Руският патриарх не е папата на православието, както и Вселенският патриарх не е, въпреки вътрешната йерархия в системата.
Неразбираемо е обаче как може християнски парламент да обявява разпространението на един от клоновете на християнството за опасност и за грях, който трябва да бъде преследван. Поради липсата на комунизъм православието днес е индикация за самостоятелно възприемане на света – от битови традиции до начин на мислене, живот и поведение в международните отношения. Западът не може без враг. И понеже няма изяви на това различие като идеология, изведнъж Западът решава да нарече православието идеология. Макар че то е много повече от това. За да се противопоставят на Русия, някои на Запад очевидно вече си търсят и религиозно-духовно ситуационни причини. Поради това като последна крепост на самостоятелността е атакувано самото православие.
За България, която играе ролята на пощенски гълъб в разпространението на християнството чрез православие специално в Русия, това е един удар под кръста срещу нейния основен исторически, културен и религиозен приоритет.  Разпространението на православието в Русия се дължи на България, но Русия днес е повече стожер на православието, отколкото донорът на православието – България.
Климент Охридски де факто е реализаторът на идеята за културен империализъм – думата е измислена от французите. В средновековна България са разбрали, че чрез религия, чрез култура и чрез писменост също може да се наложи самостоятелно развитие. Това е спасителната мисия на България за славянството и за православните народи. Православието е извоювана защитна система за православните народи. И от друга страна – начин за запазване на техния изначален християнски живот, различен от този на другите европейски общности. Климент не по-малко от Светите братя е символ на българските исторически приоритети – в създаването, разпространението и утвърждаването на писменост, религия и начин на живот. Православието е особено мислене и особено отношение между хората и Бога. В същото време поради своята демократичност то е уязвимо от външни намеси. Появата на въпросния проект в Европарламента говори и за друго – за едно снизхождение и дори презрение към православните народи и към Югоизточна Европа. Той противоречи на изначалната идея на Евросъюза за неговото богатство чрез културното многообразие.   
В историческия живот на българите, а и на сърбите и на гърците, православието играе особена роля, не просто религиозна, а националноопределяща. Ако бяхме католическа държава, може би папата щеще да се застъпи за нас, но тогава щяхме да загубим своята самоличност като общност, която излъчва особен вид култура и особен вид себеусещане за мястото си в света. Дори да не бъде приета, такава резолюция е показателна, че се откриват различни фронтове срещу европейския Югоизток. Това е свидетелство, че се търсят причини за намеса, за диктат, пренебрегвайки идентичността на православните народи. Нека да не забравяме, че когато Наполеон нахлува в Русия, руснаците са наречени варвари, а той е приет от тях като антихрист.

В голяма степен обаче православните народи и ние самите като носители на генералната идея на православието сами сме си виновни. Ние днес говорим за католическия свят с по-голям респект, отколкото към собствената ни вяра, благодарение на която сме оцелели. Художници и писатели пренаписват фамилиите си с „оф“, за да покажат, че са повече европейци от българското простолюдие. Затова ми се струва, че пренебрежителното отношение към нас ще продължи.  
 

Андрей Пантев, Дума

 



Гласувай:
16



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katara - моля „десни и бесни сестрички, да се покаят...
23.11.2016 19:09
дорде е Време..
:))
цитирай
2. katara - ултра десни либерастиi :))
23.11.2016 19:19
Чрез вкарана в последния момент и тайно добавка, Европейският парламент предложи резолюция, която по същество забранява православното християнство. Става дума за проекта за резолюция за "борба с пропагандата", който вече е минал през комисията по международни дела и е на ред да се гласува в пленарна зала. Как са го проспали това българските евродепутати не е ясно, но е факт че Европарламентът ще гледа откровено репресивен текст спрямо най-автентичното християнство (всички други деноминации са отделили се от него, вкл. католицизмът през 1054 г.).
Ако решението бъде прието, отива в Европейския съвет, за да получи задължителен характер.
В резолюцията православието е обявено сред "опасните видове идеологии", защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят.

цитирай
3. katara - Знанието е Спасение !
23.11.2016 19:20
Чрез вкарана в последния момент и тайно добавка, Европейският парламент предложи резолюция, която по същество забранява православното християнство. Става дума за проекта за резолюция за "борба с пропагандата", който вече е минал през комисията по международни дела и е на ред да се гласува в пленарна зала. Как са го проспали това българските евродепутати не е ясно, но е факт че Европарламентът ще гледа откровено репресивен текст спрямо най-автентичното християнство (всички други деноминации са отделили се от него, вкл. католицизмът през 1054 г.).
Ако решението бъде прието, отива в Европейския съвет, за да получи задължителен характер.
В резолюцията православието е обявено сред "опасните видове идеологии", защото пропагандира своите християнски ценности и разширява влиянието си в целия свят.
цитирай
4. milady - Точно Путин/Антихристът/ ще въведе Христоисляма в Европа/ следете какво правят, а не какво говорят , за БОга
23.11.2016 21:21
Как ще стане точно диктатът на юдеите описан в "Протоколите на ционистите"?...-ще стане, като цитираме Талмуда; "ГОИТЕ САМИ СИ ИЗБЕРАТ ДИКТАТОРЪТ"( в танахът пише, за "rod of iron", дори в яхувистичното 'откровение на Йоан'). Това в България вече се случи, гоите си избраха за президент слуга на Юдейския Цар.

Юдейският цар Путин ще се наложи след като лансира ПЪРВО ислямът сред "гоите"(говедата)-християни и после ще го(ислямът) разруши, идвайки, като "победител" с новата СИНТЕЗА. Ще го(ислямът) радикализира, понеже е ПОДОБЕН НЕМУ и ще принуди европейците ДА ИЗБЕРАТ финият диктат на ционистите пред пещернячеството на ислямът.
цитирай
5. mt46 - Да се покаят,
23.11.2016 22:17
защото това е поредното падение на еврогейския съюз...
цитирай
6. saankii - марине „гладът е лош Съветник..но ,предателството на Родината е най голям грях.
23.11.2016 22:30
mt46 написа:
защото това е поредното падение на еврогейския съюз...


Благодаря на БОГ ,че запази Душата ми...
даде ми Хляб и МЪдрост....
Всеки ще отговаря за себе си...
хубава вечер,приятел!
цитирай
7. slavian - направо се събудих
24.11.2016 11:36
събудих се
цитирай
8. germantiger - ...
24.11.2016 11:46
Руската и Българската православни църкви и не се покаяха и не се изчистиха от кремълски престъпници, агентура, подлоги - тези две църкви извършиха бо, атеистични престъпления към манталитет и совй народ.

ЕС първо уби своите църкви и народи и след това посегна на източния боклук.

Първите жертви са на запад!
цитирай
9. katara - german tigre....трудно ми е да понеса твоята Огромна злоба, не ме преследвай /вече 4 та год.Ясну?
24.11.2016 12:22
лично аз, съм против Всякакви Църкви и Религии...
които насаждат само страх, несигурност,раздвоение..
и ...нервни болести, даа..
а срещу това акумулират Многоо пари и Огромна Власт..
ако ме питаш сериозно, Католическата Църква е бетонирала мн.здраво
главите на половината германци, и около 3 млрд жители по Земята..
Не ,че т.н. Запад, не е жертва
напротив, напротив...
а Нашето/Бг/ Православие е по скоро Народопсихология ,
Бит и Душевност, и Духовност, което
което предполага един здрав, стабилен генетичен код..
/когато си направиш деца, ела пак ще си говорим, тигърче..;))
това е „Ядката“на моя копи Пост..
Благодаря за участието,все пак..
цитирай
10. katara - тези са винаги против.....кое не разбрахте?
24.11.2016 12:56
Последни 20 регистрирани посетителя

12:40 - germantiger
12:34 - lightsaber123 ..гетманс
12:20 - rebu
цитирай
11. blondinkas4uk09 - Така е, Муцунка, западът не може без враг,
24.11.2016 16:19
затова в края на миналия век, много скоро след като Ф. Фукуяма обявява края на историята с края на Студената война, С. Хънтингтън изброява новите врагове на запада, които са цивилизации, идеологии (като цяло базирани на религиозна основа). Още при Хънтингтън (може и при друг, но това съм чела, за това говоря), източното православие се разглежда леко като съюзник на исляма. Западът не разбира източното православие, няма желание да го разбере и не го интересува. Западът е егоист, който се интересува само от себе си. Проблемът е, че почти целият останал свят гледа да се присламчи към него - било чрез емиграция на отделни индивиди, било чрез влизане в съюзи с тях, заради материалното благополучие и прокламираните човешки свободи. Ако, имаше алтернатива, т.е. друго общество, което да предлага същия стандарт (материален и духовен), то Западът щеше да се държи по-прилично (вкл. и щеше да бъде по-толерантен към източното православие). А по повод този проект, за който говори Пантев, ми имаме си евродепутати - Станишев, Бареков, Илияна Йотова (вероятно все още), къде спЪт????
цитирай
12. germantiger - ...
24.11.2016 17:17
До момента не съм гласувал минус, но слеад като ме посочваш в "птбора" на острицанието, сега ще гласувам против и след 3-и минус да видиш разликата и регистрираш 4-ия инус, който иначе нямах намерение да полагам.

Изотчна Европа и червения режим са течи които много повече не могат без враг и това е излседвано неведнъж. Омразата и врага са необходимост в човешката психика за добро или лошо.

Ще уважава молбата ти да не коментирам повече при теб, явно истината за теб е неудобна, та за това молиш - да замълча, а вв случая съм абсолютно прав.

Грешни лиса руската и българска църкви пред народите са като пробити с подлоги на службита - да, грешни са! Беше ли ударен първо запада като нравственост, беше ли удавен първо запада в бежанци и миграция - да беше първо той. Е ли той първата жертва - да! Айде сега се помоли пак да не ти пиша или направо ми изтрий коментара, както ти е удобно!
цитирай
13. milady - Герман Тигре, реагираш като малко дете/ първосигнално/пак казвам ,жалко че имаш толкова онфо в главата си..
24.11.2016 17:50
следва, да уточня
аз не признавам Изток и Запад /абсолютно безмислени понятия
аз не признавам Религии и Църкви/ инспирирани и създадени от богатите
за да поддържат в безропотност и послушание масите..
аз не си търся враг/ „Запада“ също/ говорим за обществата и народите
аз не съм против “католиците„ макар че ги намирам за абсолютни зомбита..
кой би тръгнал да ..хъм..забранява католическата църква ?
защото тази “вОйна между религиите отдавна е замислена..
те са създадени заради това
/ да разделят хората, и да ги настройват един с-у друг
и докато ние тук си пишем плюсове и минуси/ от чиста невротичност
там горе ,ТЕ потриват доволно кървави ръце...
защото винаги имат План В...
който търси ще намери Истината ..
да не ставам драматична..
благодаря на всички за отношението.
цитирай
14. milady - Бло, мила,Благодаря за твоя балансиран комент.
24.11.2016 18:02
blondinkas4uk09 написа:
затова в края на миналия век, много скоро след като Ф. Фукуяма обявява края на историята с края на Студената война, С. Хънтингтън изброява новите врагове на запада, които са цивилизации, идеологии (като цяло базирани на религиозна основа). Още при Хънтингтън (може и при друг, но това съм чела, за това говоря), източното православие се разглежда леко като съюзник на исляма. Западът не разбира източното православие, няма желание да го разбере и не го интересува. Западът е егоист, който се интересува само от себе си. Проблемът е, че почти целият останал свят гледа да се присламчи към него - било чрез емиграция на отделни индивиди, било чрез влизане в съюзи с тях, заради материалното благополучие и прокламираните човешки свободи. Ако, имаше алтернатива, т.е. друго общество, което да предлага същия стандарт (материален и духовен), то Западът щеше да се държи по-прилично (вкл. и щеше да бъде по-толерантен към източното православие). А по повод този проект, за който говори Пантев, ми имаме си евродепутати - Станишев, Бареков, Илияна Йотова (вероятно все още), къде спЪт????


ще бъде интересно ,да обсъдим План В
до скоро..

цитирай
15. krumbelosvet - Думите "сами сме си виновни"
24.11.2016 18:48
са по-опасни от идиотското решение на "европа". Всъщност, не е идиотско, а ВОЕННО, част от войната срещу Русия. Това НЕ Е европейска война. Защо воюва Европа? Зашото НЕ Е Европа, а придатък на НАТО, начело със САЩ.
Има едно добро нещо в това решение. ТО ПОКАЗВА КАКВО НИ ЧАКА, АКО РУСИЯ ЗАГУБИ ВОЙНАТА.
Но пък пропагандата срещу НАШАТА православна църква ОТДАВНА работи у нас, пак с главна роля на ВЕЗДЕСЪЩИЯ С Л А В И, и има своите жертви. Това лято една продавачка на зеленчуци компетентно повтаряше "доводите" му срещу БПЦ.
цитирай
16. saankii - а това си го харесах при мт46/ от писателя и философ Ал.Дунин
24.11.2016 23:11

(…)
Ние живеем в епохата на Платон. Ние никога нямаше да разберем нищо от онова, за което аз пиша, ако не живеехме в епохата на Платон, в епохата на Аристотел и най-главното, ако не се върнем към наша християнска идентичност, към нашия християнски мироглед. На много хора им се струва, че аз излагам индивидуални, екстравагантни идеи, но в определен смисъл аз само предавам онези знания, представи и философски мисли, които трябва да бъдат известни, понятни на всички мислещи хора, на онези, които наричаме интелектуален елит, аристокрация или образованата част от обществото. Тя винаги е малцинство, но тя е тъкмо онова, което прави от народа народ. Това е мислещо малцинство, което вдъхновява народа и го представлява, което помага на народа да се възвиси над рутината. Ако всеки човек е взискателен към себе си, към своето Аз, към своята душа и сърце, ако внимателен към своята лична история и историята на своя народ, на своето общество, тогава всичко, което аз правя, ще му се стори банално, обичайно, подразбиращо се от само себе си, и тогава той ще живее в епохата на самия себе си. Всеки човек трябва да живее в своя собствена епоха, но за да е собствена тази епоха, тя трябва да е епоха на Платон и епоха на християнската цивилизация и християнската култура, защото ние възприехме платонизма чрез християнството. Съответно трябва да си християнин и да си съвременник на християнската култура, а това означава да бъдеш съвременник на Христос.
цитирай
17. blondinkas4uk09 - Муцунка,
25.11.2016 13:05
проверих информцията за потенциална забрана на източното православие в официалните сайтове и документи на ЕС, тъй като все пак ме впечатли чак такава наглост и установих, че тезата на А. Пантев е леко преувеличена. Риторичният въпрос е: кому е нужна подобна лъжа?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1075984
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031