Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2016 19:30 - Farinelli - film- 1994 https://www.youtube.com/watch?v=2imE8R0oxzQ
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 1534 Коментари: 1 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

               магията на  Фаринели....
               
                          image


                

    https://youtu.be/WuSiuMuBLhM

      Lascia ch"io pianga

     musica  by Georg Hendel

      Farinelli (1994) -
A film by Gerard Corbiau - (New Upload, Full HD …

 

https://youtu.be/-CmCPiGeHCM

    english  subbt..



    image


През годината 1685 в Германия се раждат двама музикални гении. Единият се казва Йохан Себастиян Бах, другият - Георг Фридрих Хендел. Двамата никога не се срещат лично, но геният Бах изразява възхищението си от гения Хендел, като пише за него: „Понякога не мога да си представя как е способен с толкова прости средства да изрази толкова сложни неща”. Бащата на Хендел, който е на цели 63 години когато синът му се ражда, а на всичкото отгоре, характерно за епохата, е придворен бръснар-хирург, също не може да си представи, че синът му може да се занимава с друго, освен с право. 

Георг, чиито музикален талант прелива още от дете, не само не среща подкрепа, но и обратно – има тежки забрани да свири. Тогава той се изхитрява, вмъква на тавана в къщата един малък клавикорд и, когато всички спят, свири на него. Веднъж, когато по стечение на обстоятелствата сяда на органа в църквата на владетелския двор на Саксония-Вайсенфелс, го чува херцогът, буквално хваща баща му за врата и го принуждава да обещае, че ще образова сина си в музиката. Така Хендел започва да учи композиция и клавирна техника при органиста Фридрих Захов. 

На 12 композира първите си творби, на 13 свири пред пруския крал Фридрих І, на 17 вече работи като органист, а на 18 е в операта в Хамбург, където заляга над клавесина и цигулката. На 20 години поставя и първата си опера „Алмира”, последвани бързо от „Нерон”, „Дафне” и „Флориндо”.
 

Хендел, Риналдо, Lascia ch"io pianga

„Нека да плача” се казва тази знаменита ария от „Риналдо”. В случая изпълнението е не на жена-сопрано, а на кастрата Фаринели. Някои казват, че прекалено често в творбите на Хендел има арии, подходящи за кастрати. Към това добавят, че в Англия той дружи с редица благородници, известни хомосексуалисти и че никога не се жени, въпреки удобните за целта контакти в операта. Така се заговаря за хомосексуална ориентация на Хендел. 

А известната връзка, която той има в Италия с 16 години по-възрастната от него певица Витория Таркини, се обяснява просто като експеримент на все още неориентирания младеж. В края на краищата обаче, няма твърди данни за любовния живот и сексуалните предпочитания на Хендел, така че нека се концентрираме върху музиката му, тя казва всичко, което ни трябва да знаем.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. katara - за мен това беше нещо ново. признавам...
28.06.2016 19:34
Италиански учени ексхумираха мощите на известния оперен певец от XVIII век Фаринели. Целта е да се проучи какви са последствията от кастрацията върху организма и как спомага тя за запазването на гласа. Изследователите се надяват да получат сведения и за режима на хранене и болестите, които са сполетели известния оперен певец. Освен това екип от медици ще се опита да прецени как интензивните уроци по музика след кастрацията на Фаринели са повлияли на физическото му развитие.

Той е бил един от хилядите младежи, които ежегодно минавали през кастрация, за да им се запази гласът. За съжаление само единици от тях се сдобивали със слава. Те са първите поп звезди на XVII и XVIII в.

Кастратите са били ценени заради силата и чистотата на гласа и възможностите да вземат най-високите тонове. През XVII и XVIII в. в Италия всякя година били кастрирани 4000 момчета. Това ставало след като те навършвали 8 години.

Фаринели е роден през 1705 г. В зенита на кариерата си той дебютира на сцените в Рим, Виена, Венеция, Неапол, Милано, Лондон и Париж. По време на гастрола си в Испания Фаринели става любимец на крал Филип V, а при Фердинанд VI той получава пост на министър. Умира през 1782 г. и е погребан в Болоня.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1083107
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930