Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.05.2016 08:45 - Исихазъм...
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 1386 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 


  СИЛАТА НА МЪЛЧАНИЕТО И ОТКРОВЕНИЕТО НА БЕЗМЪЛВИЕТО Wednesday, 06 January 2016 08:20   image   отдых в Альпах
Joomla 3.5

Дон Хуан и Карлос Кастанеда за силата мълчанието

В последното си интервю, през февруари 1998 г. Карлос Кастанеда заявява:

„Според нас, нищо, което човек е достигнал, не бива да бъде държано в тайна или под прикритието на езотериката или секретността.

Ние сме твърдо убедени, че сега цялото човечество е изправено пред страшния проблем за собственото си оцеляване.

А това не е подходящо време за тайнственост.”


Дон Хуан направи пауза, като че ли търсеше подходящи думи за пояснение.

- Запомни едно – продължи той. – На чародейство не се учиш просто с течение на времето, трябва да усвоиш техниката на съхранение на енергията. Тази енергия ще ти позволи да боравиш с някои от енергийните полета, които понастоящем са недостъпни за теб. И това именно е чародейството: способността да използуваш енергийни полета, енергийни полета, които иначе са неизпозваеми при възприемане на света, който познаваме. Чародейството представлява състояние на долавяне, на усещане на невидимите за простото око неща. Чародейството е способността да се възприеме нещо, до което обикновеното възприятие не може да стигне. С всяко изпитание, на което съм те подлагал – каза дон Хуан, - с всяко едно от нещата, които съм ти показвал, исках да те убедя, че тук има много повече от това, което очите ни виждат. Ние не се нуждаем от някой, който да ни учи на чародейство, защото тук наистина няма нищо за учене. Това, от което се нуждаем, е учител, който да ни накара да разберем, че във върховете на пръстите ни се крие безкрайна мощ. Какъв странен парадокс! Всеки воин, поел по пътеката на познанието, в един или друг момент започва да си мисли, че се обучава в тайните на чародейството, но в същност той просто позволява на самия себе си да осъзнае силата, стаена в съществото му, и това, че може да я овладее.

- Това ли правиш сега ти, дон Хуан, отваряш ми очите, така ли?

- Именно. Старая се да те накарам да проумееш, че можеш да овладееш тази мощ. Самият аз съм минал по същия път. И ми беше толкова трудно да го разбера, колкото ти е и на теб сега.

- А след като веднаж я овладеем, какво точно правим с нея, дон Хуан?

 

 

- Нищо. Когато вече я овладеем, тя от само себе си ще задейства енергийните полета, които до момента са били налице, но извън нашия контрол. И в това именно, както вече казах, се състои цялото чародейство. Тогава ние започваме да виждаме – което ще рече да долавяме и други неща, но не въображаеми, а съвсем реални и конкретни. И тогава започваме да знаем, без да използваме за това думи. А онова, което всеки един от нас върши с изостреното долавяне, с това безмълвно познание, зависи от собствения му темперамент.”


Ето оценката на Ваклуш Толев за исихазма, за исихията и за мълчанието, в книгата Духовните дарове на България, раздела Исихазъм:

„Исихазмът е короната на християнството! Исихазмът е една мистична религия, един духовен бисер, който българският дух оставя в световната култура и най-вече – в сърцето на българина...„Исихазъм” го превеждат понякога като мълчание. Този смисъл не е най-добрият, по-правилно е значението „безмълвие”( от гр. е „покой, мълчание, безмълвие”). Мълчанието е проява на воля – форма на насилие, но безмълвието е вътрешно съсредоточаване – поведение на Духа!

Мълчанието е упражнена воля на принуда –

Безмълвието е вътрешно съгласие!

Безмълвието е съзерцание – онова, за което се казва „захлас”. Захлас, безмълвие.... Така се дава свещеност! Вътрешното зрение дава думата – отива се към безмълвна словесност, което е проблем на знание. Но „исихазъм” не е и „безгласие” – гласът се потушава чрез ум и воля, а безмълвието е знак на интуиция и откровение!”





Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. astrojozi19 - БЛАГОДАРЯ!
31.05.2016 22:10
ДА!Кастанеда.., Толев .... Велики.....Благодаря
цитирай
2. katara - жози, благодаря за вниманието и оценката,мила !
01.06.2016 14:50
какво да допълня...
„никой не се ражда „воин“,
както и никой не се ражда „обикновен“ човек...“
от мен, пожелавам много радост по „Пътя “
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1076370
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031