Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2015 16:23 - ЗЕРО ПОЙНТ...
Автор: katara Категория: Тя и той   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
2



 

    Енергията на точка нула: философският камък на съвремието
на Анна Уолф032610.0  
image

 

Учените се съмняват дали дори в смахнатия квантов свят съществува безплатен обяд  

 

 Квантовата физика е нещо страхотно – най-вече защото дори самите квантови физици не я разбират много-много. Затова е толкова удобна тема, която продавачи на всякакви илачи, самозвани мъдреци или претенциозни интелектуалци могат да използват, за да звучат по-тежко.

Поговорка от неизвестен автор твърди, че ако религията е опиум за масите, то квантовата физика е LSD. Аналогията е изключително подходяща. Тя дава сравнително точна представа за крайните маневри на въображението, с които са принудени да работят съвременните учени.

Един мой преподавател в Математическия факултет казваше – да си представиш третото измерение не е лесно, а ако успеете да си представите петото, или сте гений, или луд. Приказките, които ни разказват днешните нютоновци са много по-опияняващи и непредвидими от скучните постулати на училищната физика. И именно затова са и любимото поле на мошеници от всякакъв вид и клас.

Рецептата е проста

Вземете една голяма лъжица източен мистицизъм. Поръсете с частици приложна психология. Цитирайте няколко неизвестни учени от незнайни институции и техните смайващи открития. А ако предпочитате – цитирайте доказаните изследвания на реални светила, но без да си правите труда да ги разбирате много-много. Не забравяйте да украсите така полученото ястие с няколко „квантови" фрази, споменете нанотехнологиите. Не забравяйте енергията – тя струи отвсякъде и е съвсем безплатно да говорите всякакви небивалици за нея.

И получавате продукт, който лесно ще продадете дори на сравнително начетения съвременен потребител.

И без това сме свикнали да не разбираме принципа, на който работят днешните технологични чудеса. Колко от нас са си правили труда да проучат как функционира обикновения телевизор, или мобилен телефон?

Спомените ми от лекциите по компютърна архитектура са толкова мъгляви, че имам само най-обща идея за това какъв е принципа на вездесъщия интернет. Не ми и трябва – стига Гугъл да ми върши работа.

Ако не искаме главите ни да експлодират,

принудени сме да приемаме чудесата на науката на сляпо доверие

Затова не е изненадващо, че пророците, обещаващи светия Граал на съвременния свят – безплатен неизчерпаем източник на енергия, се ползват от такъв невероятен успех. Вярваме, че науката може всичко – дори това, което обявява за невъзможно. Има ли шанс обаче перпетуум мобиле да се окаже реалност, а не само блян на замаяни от оловните изпарения алхимици?

Енергията на точка нула е съвсем реален научен факт и в тази сфера работят съвестни и талантливи учени от целия свят. Те вероятно дори не са и чували за интернет лечителите, които обещават да синхронизират личната ви енергия с енергията на точка нула (каквото и да значи това).

Така наречената Zero Point Energy е всъщност енергията, която остава в елементарните податомни частици при най-ниската възможна температура – тази на абсолютната нула, или минус 273,15°C. Сигурно си спомняте от уроците по физика, че на това недостижимо в практиката ниво движението на всички частици спира. Да, но изглежда не е съвсем така.

В странния свят на квантовите чудеса, дори във вакуум

непокорни частици се появяват от нищото

и изчезват обратно. Това е възможно, тъй като се случва толкова бързо, че „вселенската полиция" не успява да засече нарушението. Поради нетипичното си поведение, тези микро нарушители се наричат „виртуални частици". Те не могат да бъдат наблюдавани, защото в момента, в който опитаме да ги засечем, се превръщат в реални. Въпреки че не обичат свидетелите, виртуалните частици са част от ежедневието ни. Именно те например са причина за спонтанните емисии, които правят възможни съществуването на флуоресцентните лампи и плазмените дисплеи.

Бурният танц на същите виртуални частици, които се раждат и умират в невъобразимо кратки срокове, е източник и на енергията на точка нула, или енергия на вакуума. Нейното съществуване не е предмет на спор – учените най-често я демонстрират чрез така наречения ефект на Казимир.

Ако сложим две метални плочки във вакуум, без никакво външно електромагнитно поле и разчитаме на знанията си от гимназията, лесно ще предвидим, че между тях няма да бъде засечена никаква сила. Ако платките обаче са достатъчно близо, едва на няколко микромилиметра, ще забележим, че между тях изведнъж изниква необяснимо привличане (или отблъскване, в зависимост от разположението им).

Това поле се дължи на обменяните виртуални частици. Този ефект обаче изчезва скоростно с раздалечаване на плочките, затова се наблюдава единствено при нанотехнологиите. Учените изчисляват обаче, че разстояние от десет нанометра (около 100 пъти размера на типичния атом) генерира налягане от около една атмосфера между пластините (или 101,325 килопаскала).

Дали обаче тази енергия наистина може да се използва

и така да се реши един от най-сериозните проблеми на човечеството веднъж за винаги?

Ако пуснете интернет търсачката си, ще се зачудите защо все още се водят войни за петрола, след като толкова изобретатели обявяват, че вече са открили философския камък на съвремието. Истинските физици обаче са доста скептични по въпроса може ли да съществува безплатен енергиен обяд.

Наистина, флуктуациите на вакуума оказват ефект върху света около нас – както демонстрира ефекта на Казимир. Все още обаче никой не е открил как да използва странните приумици на квантовия свят, за да светне лампата си, и е под въпрос дали това въобще е възможно. Сериозните учени се съмняват. Те изтъкват, че нулевата енергия е най-ниската възможна енергия, която една система може да притежава и именно затова тя не може да бъде извлечена.

Джон Бейс, член на математическия факултет на Калифорнийския университет Ривърсайд обяснява непреодолимата пречка със съвсем човешки думи.

Побърканата банка

„Представете си, че банката ви, по някаква странна счетоводна причина, е решила да започне да брои от 1000 нагоре. Така че, когато внесете долар, на сметката ви излизат 1001. Не бързайте да се радвате обаче. Защото, когато решите да изтеглите парите си, касиерката ще ви даде долара и ще ви каже: „Съжалявам, вие сте разорен."

Разбира се, надежда има – учените не веднъж са местили границите на възможното и вероятното. Засега обаче, ако някой ви предложи да инвестирате в сигурна технология, базирана на енергията на точка нула, или да ви изцери чрез квантови заклинания – смятайте се за предупреден.




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: katara
Категория: Тя и той
Прочетен: 1085506
Постинги: 468
Коментари: 2718
Гласове: 3937
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930